Meze Nedir?
Özellikle Türk mutfağına oldukça yerleşmiş bir “kültür” diyebiliriz. İran’a dayanır aslı ve meze farsça “tat, lezzet” anlamına gelmektedir. İtalyanlar ise mezenin, İtalyanca “mezzano” kelimesinden türetilen “mezza” dan geldiğini iddia etmektedirler. Mezza “orta” anlamına gelmektedir. Yanlış denilemez çünkü mezenin kullanım şeklini hepimiz iyi biliyoruz. Soğuk ve sıcak olarak gruplandırılır. Ana yemek öncesi başlangıç olarak yenilir. Bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Meze Çok Derin Bir Konu
Meze konusu nereden geldiği konusunda çok fazla bilgi var. Kaynağı bilinmiyor. Fakat Akdeniz bölgesine ait olduğu konusunda hem fikiriz. İspanya’da “Tapas“, Fransa’da “Hors d’ouvre”, İtalya’da “Antipasti” derler. Hepsinin lezzeti bizim damak zevkimize uygun.

Meze Nasıl Servis Edilir?
Ufak tabaklarda gelir masamıza veya ufak porsiyonlarda hazırlanmış meze tabaklarıyla kişiye özel olur. Ufak porsiyonlar derken yanlış anlaşılmasın zaten amaç doymak değil. Görüntüsü ve lezzetleriyle muhteşem eşlikçilerdir. Derin bir konu dediysem çetrefilli değildir. Mesela güzel bir ezine peynirinin üzerine, lezzetli bir sızma zeytinyağı döktüğünüzde basit ama sofranızın en gözde tabağı olacaktır.
Meze yavaş yenildiği için masada uzun süre bekleyebilen tariflerle hazırlanırlar. Eğer böyle ürünler varsa bu duruma uygun hale getirilir (altına buz konulur) veya öncelikli tüketilir.
Burada bizim bildiğimiz “bizden olan” şekli ile yani “Meze” olarak inceleyeceğiz. İspanya’dan “Tapas“, Fransa’dan “Hors d’ouvre”, İtalya’dan “Antipasti” örneklerini farklı bir başlık altında değerlendireceğiz. Çünkü hepsi aynı yola çıksa da farklı yollardan gidiyorlar.
ROMAN ODINTSOV adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
Meze Çeşitleri Nelerdir?
- Haydari
- Muhammara
- Humus
- Babagannuş
- Tarator
- Köpoğlu Mancası
- Kereviz Salatası
- Atom
- Deniz Börülcesi
- Hatay Ekşileme
- Kısır
- Piyaz
- Şakşuka
- Çerkes Tavuğu
- Mücver
- Tarama
- Fava
- Arnavut Ciğeri
- Zeytin Salatası
- ÇiğKöfte
- İçli Köfte
- Acılı Ezme
- Zeytinyağlı Sarma
- Deniz Mahsulleri Güveç
- Zeytinyağlı enginar
- İmam Bayıldı
- Pilaki
- Cacık
- Falafel
- Şevket-i Bostan
- Turp Otu Salatası
- Midye Dolma
- Cibes
- Radika
- Paçanga Böreği
- Mütebbel